Varför kan jag inte längre satsa hur mycket jag vill?
För snart ett år sedan införde vi på Svenska Spel en viktig förändring för att stärka hållbart spelande. Utifrån spellagens krav på att motverka överdrivet spelande började vi kontrollera ekonomisk förmåga för alla våra kunder som önskar ha en insättningsgräns över 10 000 kronor per månad. Varför gör vi det? Här listar vi fem anledningar:
Viktigt att själv välja gräns, men den behöver vara realistisk
Redan 2008 införde vi på Svenska Spel att våra kunder behövde sätta insättningsgränser för att kunna spela – eller veckobudget som vi då kallade det. Idén med tvingande gränssättning var oprövad då, men har idag blivit självklar och en norm i moderna spelregleringar världen över. Principen med spelgränserna är att den som vill spela på förhand ska besluta hur mycket pengar hen kan tänka sig lägga på spel under en tidsperiod. Det egna valet är viktigt, dels för att var och en känner sin egen ekonomiska situation bäst, dels för att vi är mer benägna att respektera en gräns om vi själva valt den.
Att behöva sätta en gräns för sitt spelande har varit till hjälp för många sedan 2008. Vår erfarenhet är att mer än 90 procent av våra kunder tänker efter och sätter kloka gränser. Men det har alltid funnits de som inte vill förhålla sig till en gräns och därför valt att sätta en orealistiskt hög gräns. Med införandet av kontroll av ekonomisk förmåga för insättningsgränser över 10 000 kronor per månad, så kombinerar vi individens eget val med att säkerställa att valet är realistiskt.
Ett viktigt skydd för den som tappar kontrollen
Vi vet inte på förhand vem som tappar kontrollen över sitt spelande. Att inte ha kontroll över hur stora belopp man spelar för är ett av de viktigaste tecknen på spelproblem. För vissa kan kontrollförlusten bli ett akut förlopp där risken för stora förluster kan inträffa inom en eller några få timmar. Att ha en genomtänkt och realistisk insättningsgräns kan motverka att man spelar för mer än man tänkt sig, och även motverka skuldsättning till följd av spel.
Vi behöver känna våra riskspelare
Ett centralt begrepp i den nya spellagen som infördes i Sverige 2019 är omsorgsplikt. Omsorgsplikt innebär förenklat att vi som spelbolag har en skyldighet att ha koll på de som spelar mer riskfyllt och utifrån det vi vet sätta in åtgärder för att skydda spelare mot spelproblem. Syftet med omsorgsplikten är att genom ett större ansvar för oss spelbolag öka skyddet för alla som spelar och bättre förebygga problemspelande. Konsekvensen för den som vill spela på högre nivåer och mer riskfyllt, är exempelvis att kunna bevisa att man kan finansiera höga insättningar med sina egna pengar och svara på hur spelandet påverkar ens livssituation.
En extra åtgärd mot spel för lånade pengar
Spelproblem och lån hänger tätt samman. För många som utvecklar spelproblem blir lån så småningom en väg att finansiera spelandet. Samtidigt bidrar lånen till en ond spiral då den enda snabba lösningen för att betala av lånen är att vinna på spel, vilket paradoxalt leder till behov av nya lån för insatser. Därför är det förbjudet att erbjuda spel på kredit och faktura enligt spellagen.
Med kontrollen av ekonomisk förmåga för de som vill kunna spela för över 10 000 kronor per månad gör vi en viktig extra åtgärd mot överskuldsättning och spel för lånade pengar.
Vad som är en hög gräns beror också på ålder
Spellagen och forskningen är tydlig, unga vuxna är en extra utsatt grupp för spelproblem. Därför ställer vi oss alltid frågan om hur vi särskilt stöttar de unga när vi utvecklar spelansvaret. I frågan om gränser är svaret tydligt, ålder är en avgörande faktor för hur mycket pengar man har att röra sig med. I SCB:s inkomststatistik ser vi att gruppen 18 – 24 år har en lägre inkomst än de äldre vuxna. Ännu lägre medianinkomst har 18 – 19-åringar där mångas regelbundna inkomst består av enbart studiebidraget. Av den anledningen har vi bedömt att en hög gräns inte är 10 000 kronor per månad, utan 1 000 kronor per månad för 18 – 19-åringar.
Det har snart gått ett år sedan vi införde vår kontroll av ekonomisk förmåga för den som önskar en hög gräns. Vi noterar att allt fler spelbolag gör kontroller av ekonomisk förmåga för spel vid höga belopp. Det tycker vi är bra och vi hoppas att våra gränser kan inspirera till en ny tryggare branschstandard. Bland våra kunder kan vi konstatera att det har bidragit till ett ökat hållbart spelande. Våra attitydundersökningar visar också att det är uppskattat av såväl allmänheten som spelare. Effekterna och mottagandet återkommer vi om i ett kommande blogginlägg.
AXEL LYCKBERGAnalytiker spelansvar, Svenska Spel